top of page

Türkiye’de Influencer Olmak

Güncelleme tarihi: 25 Mar 2021


Influencer, Pazarlama, Türkiye, Sosyal Medya
Tasarım: Cansel Ok

Merhaba herkese, normalde yazılarımda akademik bilgilere dayalı yazılar paylaşmaktayım. Bu defa sizlere gözlem ve görüşlerime dayalı bir yazı paylaşmak istedim.


Influencer kelimesi Türkçe’ye çevirdiğimizde etkileyen” kelimesine karşılık gelsede aslında tam karşılamamaktadır. En çok kanaat önderiifadesi ile karıştırılmaktadır.

Yazım bilgi vermek değil sadece Türkiye’deki markaların, Influencer yapan bireylerle reel olarak tam bir anlaşma sağladıklarını düşünmeme üzerine ve yanlış olan bir gerçeklikten söz etmek istedim. Dilerseniz yazımın konusuna geçelim.


Not: Sözde soru cümlelerinin yoğun olarak bir arada olduğu yazı görmediyseniz şimdi sizlere sunarım. :)

  • Influencer olan birey sadece bir kere kullanmış olduğu sivilce kremini veya şampuandan çok memnun kaldığını söylemektedir. Bir kere kullanılmış olan ürünü hemen tavsiye etmek hedef kitle için sizce inandırıcı olmakta mıdır? Markalar aslında kendi marka değerlerini düşürmüyorlar mıdır? Makyaj alanında tanınan bir Influencer’a deterjan ürünü, okuma kitabı gibi ürünler göndermek ile hedef kitleye sizce ulaşılır mı? Edebiyatçı, yazar, kitap kurdu olan birçok insan varken farklı alanlarda çalışan Influencerlara göndermek doğru bir strateji midir?

Influencerlara bu kadar ürün göndermek yerine ürünleri sosyal yardım olarak ihtiyacı olan bireylere göndermek aslında markayı daha öne taşımaz mı? Hem maddi hem manevi olarak marka değerini yükseltmek varken sizce niye bu davranışlar ortaya çıkmaktadır?


  • Aynı zamanda Influencerlar ile markayı tanıtmak adına birçok gezi düzenlenmekte ve Influencerlar vlog paylaşımlarında ürünleri tanıtmak yerine daha farklı bir konuya saptıklarını görmekteyiz. Markalar bu kadar masraf yapmak ve ürünlerini hedefleri doğrultusunda ilerlediklerini görmek için yetkin olmayan Influencerlar ile anlaşmak yerine her zaman savunduğum ve savunacağım sosyal yardım ile Türkiye’mizi gezemeyen çocuğundan yaşlısına olan halkımızı gezdirmekle markalarını güçlendirmeye yardımcı olmaz mı?


Şimdi, birçoğunuzdan şunu duyar gibiyim: “Influencer Pazarlama diye bir gerçek var.”, evet var. Bu pazarlama yöntemini sizce de bu konuda yetkin ve güvenilir olan kişiler ile çalışmaktan geçtiği gerçeği doğru değil midir?

Türkiye’de Influencer ve marka anlaşmaların tam olarak oturmadığını büyük bir düzenleme yapılması gerektiği kanaatindeyim.

Tüm sormuş olduğum bu sorulara eminim ki birçoğumuz aynı cevabı verdik. Sizce Türkiye’ye “Influencer” reformu yapma zamanı gelmedi mi ?


Değerli yorumlarınızı ve fikirlerinizi bekliyorum. Sevgiler.


Not: Yazım ilk olarak Medium Türkçe Yayın hesabında yayınlanmıştır.


Comments


bottom of page