Savaş Foto Muhabirliği
- Cansel OK
- 13 May 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 6 Şub 2024

Savaş foto muhabirliği hem fiziksel hem psikolojik anlamda olumsuz etki yaratacak riskli bir meslek grubudur. Hepimizin bildiği birkaç gün içinde yaşanan birtakım olumsuz gelişmeleri belgeleyen, yaşanan olayları bize aktarmaya çalışan savaş foto muhabirliğinin önemi bir kez daha anlaşılmıştır.
Savaş Foto Muhabirliği Nasıl Başlamıştır? Dünyada savaş foto muhabirliğinin başlangıcı, Kırım Savaşı (1853–1856) olarak kabul edilmektedir.
Savaş Foto Muhabirliğin Yaşam Hakları Ne İle Korunmaktadır? Savaş bölgelerinde görev yapan tüm gazetecilerin yaşam hakları ve güvenlikleri BM tarafından kabul edilen Cenevre Sözleşmesi ile korunmaktadır.
Savaş Foto Muhabirliğinde Yaşanan Psikolojik Gelişmeler Nelerdir? Travma sonrası stres bozukluğu, uyku bozuklukları, konsantrasyon bozukluğu, umutsuzluk, alkol vb. bağımlılığı, içe kapanma gibi durumlar yaşanabilmektedir.
Savaş Foto Muhabirliğinde Etik İlkeler Nelerdir? Savaş foto muhabirleri, savaşta yaşananlara yönelik belge/kanıt üreten “tanık” olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla fotoğrafların propaganda unsuru olarak kullanılmaması, manipülasyona uğratılmaması etik dışı davranışlar yapılmaması gerekmektedir.
Tarafsızlık ve nesnellik etik değerlerin başında yer almaktadır. Günümüzde teknolojik gelişmelerin artmasıyla beraber fotoğraflarda müdahaleler söz konusudur. Fotoğrafta renk, parlaklık gibi değişimlere izin verilirken herkesin de bileceği gibi objeyi silme ve ekleme gibi işlemler etik dışı olmakla beraber mesleği yapan kişi hakkında farklı yaptırımlarda söz konusu olabilmektedir.
Türkiye’de, 10 savaş foto muhabiri üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmadan kısaca bahsedelim. Savaş foto muhabirleri: · Savaşın birincil derecede zarar gören sivil halk, özellikle de kadın ve çocuklar konusunda çekimlerde bulunduklarını, · Fotoğraf çekmekteki amaçlarının savaşın olumsuz yönlerini insanlara göstererek savaşların sona ermesini sağlamak olduklarını, · Savaşlarda mekân değişiminden kaynaklanan hayati risk ve birden fazla yerde aynı anda bulunmanın imkansızlığı gibi nedenlerden dolayı sorunlar yaşadıklarını bu yüzden tarafsızlık durumunun gerçek dışı olduğu görüşünde olduklarını, · Savaş bölgelerinde hem fiziksel hem psikolojik yıkımlara maruz kaldıklarını, · Psikolojik yıkımlar sonucunda bağlı bulundukları medya kuruluşları tarafından desteklenmediklerini · Türkiye medyasında 90’lı yıllarda teknik, güvenlik ve hayat sigortası vb. alanlardaki eksikliklerin 2000’li yıllarda düzelmeye başladığını belirtmişlerdir.
Dünyada ve Türkiye’de savaş foto muhabirliği hakkında birçok araştırma gerçekleştirilmiştir. Savaş foto muhabirliği hakkında genel bir çerçeve sunabilmek ve mesleğin önemi üzerinde bilgi aktarmak istedim. Aşağıda yer alan kaynaktan yararlandım, dilersiniz daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Herkese sevgiler..
Not: Yazım ilk olarak Medium Türkçe Yayın hesabında yayınlanmıştır.
Comments