Retro Pazarlaması
- Cansel OK
- 19 Haz 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 6 Şub 2024

Retro kavramı, ilk olarak 70’li yıllarda Fransa’da kullanılmaya başlanmıştır. Retro “geri, geriye” anlamına gelir.
· Retro, Repro ve Repro-retro olarak sınıflandırılabilmektedir.
· Repro; eski olan ürünlerin tekrar üretilmesidir.
· Retro; eski olanı yeni ile harmanlanmasıdır.
· Repro-retro nostaljik olarak başlayıp üretilmiş ürünlerdir. Coca Cola’nın 125. yılına özel ilk şişesinden itibaren tüm şişelerini tekrar piyasaya sürmesi örnek verilebilir.
Retro Pazarlaması
Bir önceki döneme ait ürün veya hizmetin canlandırılması veya yeniden başlatılmasıdır. Geçmiş dönemlere farklı yollar ile yapılan çağrışımlar (müzik, obje, koku gibi) ile farklı bir pazarlama yöntemi kullanılmaktadır. Pazarlamada Retro, yeni bir ürünün eskiyle bütünleştirilmesi, eskiyle birebir üretilmesi ve eski ile harmanlanmış iletişimlerde kullanılması olan bir pazarlama türüdür.
Retro Pazarlamasına Örnek
Stranger Things dizisi dönem olarak 80’li yıllarda geçmektedir. İzleyici kitlesi tarafından büyük beğeni toplayan ve hikayedeki dönemi başarılı bir şekilde yansıtan bir Netflix dizisidir. Nike markası da doğru bir stratejiyle dizideki döneme ait ayakkabı modellerini, dizinin kilit renkleri ile tasarlayıp eski ürünlerini tekrar piyasaya sunmuştur. Ayakkabıyla beraber farklı ürünleri de aynı koleksiyon içinde üretmiştir. Ürünlerin satışlarını, dizinin lansmanında başlatmıştır. Sonucunda ise satışlar yükselmiş, tüketicilerin dönüşleri olumlu olmuştur.
Retro pazarlamasıyla ilgili Y kuşağı üzerinde mini bir grupla ilgili araştırma yapılmıştır. Katılımcılar:
· Retro ürün ve deneyim tercihindeki motivasyonları; geçmişe ve aileye özlem duyma, ait olma ihtiyacı, güven hissi, özgün olma isteği, onaylanmışlık hissi olmuştur.
· Kendi dönemine özgü öğelere sağdık ve bağlı olduklarını, kendinden sonraki kuşakların Retro ürün tüketmelerine sıcak bakmamakta olduklarını söylemişlerdir.
· Artan talep ve popülerleşme nedeniyle retro ürün ve deneyimlerin fiyatlarının artması, üretiminin fasonlaşması bu ürünleri alan tüketicilere kendilerini kandırılmış hissettirmekte ve eskisi kadar bu ürünleri tercih etmemelerine sebep olduklarını belirtmişlerdir.
· Henüz ihtiyaçlarını karşılayacakları farklı bir kategori ya da ürün bulamadıkları için retrodan tamamen vazgeçemediklerini ancak fiyat, üretim gibi değişikliklerden dolayı artık eskisi kadar özenli ve eşsiz olması devam ettiği sürece satın alımlarında tedirginlik yaşadıklarını belirtmişlerdir.
Yazıyı aşağıda yer alan kaynaktan yararlanarak yazdım. Araştırmayı incelemek isterseniz, buyurunuz.
Kaynak: Submission » DergiPark
Herkese sevgiler..
Not: Yazım ilk olarak Medium Türkçe Yayın hesabında yayınlanmıştır.
Comentarios