Mobil Reklam
- Cansel OK
- 13 Şub 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 6 Şub 2024

Mobil iletişim günümüzün en önemli teknolojik iletişim araçlarından biri haline geldi. Mobil reklamcılığın ortaya çıkmasında en büyük etken geleneksel medyanın gün geçtikçe etkinliğini yitirmesidir.
Mobil reklam nedir?
Mobil telefonların reklam aracı olarak kullanılmasıyla “mobil reklamcılık” kavramı doğmuştur.
Mobil reklam, hedef kitlenize kişiselleştirilmiş bilgileriniz ile ürün, hizmet ve fikirler sunarak ikna eden, tutum değişikliğine sebep olan mesajların mobil telefonlara iletilmesidir. Mobil reklam mesajlarının televizyon, dergi, gazete ve açık hava reklamlarına kıyasla hedef müşteri kitlesine ulaşma olasılığı daha yüksektir.
Mobil reklam türleri nelerdir?
· SMS (Short Message Service\Kısa Mesaj Hizmeti), GSM şebekeleri üzerinden mobil telefon aracılığı ile yazılı mesaj gönderilmesi ve alınması işleminin adıdır. · MMS (Multimedia Messaging Service/Çoklu Ortam Mesajlaşma Hizmeti), ses, resim grafik, video vb. mesajların SMS’e eklenmesiyle oluşmuş halidir. · Bluetooth, GSM operatörünün verdiği hizmetten bağımsız; yazılı, sesli ve görüntülü pazarlama iletişiminde kullanılması kolay hem gönderici hem de alıcı için ücretsiz iletişimdir.
Bazı araştırma sonuçları
Barutçu (2007) çalışmasında, bireylerin mobil telefonlar aracılığıyla alışveriş yapmak istememelerine rağmen mobil reklamlarıyla ilgili olumlu bir tutuma sahip olduklarını bulmuştur.
Dünya çapında yürütülen bir araştırmada, 11 ülkeden toplanan 3300 kişiden oluşan kullanıcıların %86’sı mobil reklam almayı, mobil iletişim giderlerinin bir kısmının reklam verenler tarafından karşılanması halinde istemekte oldukları bulunmuştur (Barutçu ve Göl, 2009).
Kuzey Avrupa, mobil teknolojilerin en yaygın olarak kullanıldığı bölgedir. Kuzey Avrupa’da binlerce kişinin gönüllü katılımı ile gerçekleştirilen çalışmada, mobil telefonlara SMS’ler aracılığıyla gönderilen mesajlar ile ürün pazarlama yöntemini ve satışları etkin bir biçimde artırabileceği ortaya koyulmuştur.
Barutçu ve Göl (2009) yapılan çalışma sonuçlarına göre, araştırmaya katılan mobil telefon kullanıcıların %79,7’si mobil reklamları okurken, %20,3’ü mobil reklamları okumadan sildikleri bulunmuştur. Ayrıca mesajların silinme nedenleri; mesajları okuyacak zamanlarının olmaması, mesajlarda verilen bilgilere güvenmemeleri ve aldıkları mesajların ilgi alanına girmemesi olduğu ortaya çıkmıştır.
Katılımcıların ilgi alanlarına giren mobil reklam mesajlarını daha çok dikkate aldıkları, tanıdıkları markalardan iletilen mobil reklam mesajlarını daha çok sevdikleri, izin vererek aldığı mobil reklamları daha çok önemsedikleri bulunmuştur. SMS, MMS ve Bluetooth aracılığıyla iletilen yazılı, sesli ve görüntülü mobil reklam mesajlarına da değer verdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özetle; mobil reklamcılık hedef kitlede ikna ve tutum süreçlerinde önemlidir. Mobil telefon kullanıcılarının istedikleri markalardan mesaj için onay vermeleri de bu süreci daha etkin kılmaktadır.
Not: Yazım ilk olarak Medium Türkçe Yayın hesabında yayınlanmıştır.
Kaynakça
Barutçu, S. (2007). Attitudes towards mobile marketing tools: A study of Turkish consumers. Journal of Targeting, Measurement and Analysis for Marketing, 16 (1), 26–38.
Barutçu, S. & Göl, M.Ö. (2009). Mobil Reklamlar ve Mobil Reklam Araçlarına Yönelik Tutumlar KMU İİBF Dergisi, 11(17), 24–40.
Comments