Logoterapi
- Cansel OK
- 28 Ara 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 6 Şub 2024

“Logos” (Anlam) Yunanca bir kelimedir. Logoterapi (Logotherapie) ismini “Logos” kelimesinden almıştır. Logoterapi, Viktor Frankl öncülüğünde kurulmuş yeni bir psikoterapötik yaklaşımdır.
Ekol “anlam”ı merkez kavram olarak kabul etmektedir. Terapinin temel tedavi modeli “anlam kazandırma yoluyla terapi”yi yapmaktır (Frankl, 1992; akt. Bahadır, 2000).
Logoterapi’nin benimsemiş olduğu “anlam yoluyla terapi” düşüncesi, geleneksel psikoterapinin benimsemiş olduğu “terapi yoluyla anlam” düşüncesine tamamen ters bir anlayışa karşılık gelmektedir.
Logoterapi için “anlam” (Logos) kavramı insan görüşünde merkezi bir konuma sahip bulunmaktadır. Bununla beraber “anlam”ın bütünlüğü içerisinde yer alan bazı özel kavramlar da yer almaktadır.
Bunlar: Varlık, Varoluş (Dasein=Existen), Değerler (Werte), Tercih, Karar (Entscheidung), Özgürlük (Freiheit), Sorumluluk (Verantwortung), Vicdan (Gewissen), Güven (Vertrauen) ve Geçicilik (Vergänglichkeit). Burada sıralanan kavramlar, “Anlam” (Sinn=Logos) kavramı bünyesinde birleşir ve bütünleşir. Logoterapi, “anlam merkezli”liği (Sinnzentriet) yanında “yeniden insanileştirici” (Rehumanisiert) bir psikoterapi ekolu olarak tanımlanmaktadır (München 1988; akt. Bahadır, 2000).
Frankl, ortaya koyduğu psikoterapötik anlayışı tanımlarken, Logoterapi’den başka “Varoluş analizi” (Existenzanalyse) kavramını da kullanmaktadır.
Varoluş analizin amacı, içeriği ne olursa olsun bireyin bütüncü ve sorumlu bir hayat felsefesi kazanmasında yardımcı olmaktır. Varoluş analizi, insanın varlık içerisinde biricikliğine ve bulunduğu konumun “an” lığına işaret ederek onun sorumlu olması gerektiğini, hayatını varoluş amacına yaraşır şekilde değerlendirmek zorunda olduğunu ve imkanları çerçevesinde hayatın kendine yönelttiği soruları cevaplamakla karşı karşıya bulunduğunu hatırlatır. Varoluş analizinin bireye yüklediği en büyük görev sorumluluk bilincidir (Bahadır, 1994).
Logoterapi düşüncede ana güdü anlam istemidir. Anlam istemi, kendisini “anlam arayışı” ile ortaya koymaktadır ve diğer pek çok güdüyü amacına ulaşmada kullanır (Wien, 1997; akt. Bahadır, 2020). Bu anlayışta insanı harekete geçiren bütün güdüler, aslında ana güdü olan “anlam”ın hedefine ulaşmasında hizmet eder. Buna göre her güdünün yapısında “anlam”a yönelik bir çaba, her zaman canlılığını korur.
Antropolojik temeller üzerinde yükselen Logoterapi’nin ya da diğer kimliğiyle Varoluş analizi’nin en büyük hedefi, anlam kazanma sürecinde bireye ihtiyaç duyduğu parametreleri sağlamak; anlamsızlıkla karşılaştığı durumlarda ise, olumlu ve kalıcı bir çözüme ulaşmasında yardımcı olmaktır.
Logoterapi’nin “Yaratıcı” (Schöpferische Werte), “Tecrübi” (Erlebniswerte) ve “Düzenleyici” (Einstellungswerte) olmak üzere üç boyutlu değer kategorizasyonu, hayatın her alanına hitap edebilecek bir zenginliğe sahiptir (Bahadır, 2000).
Not: Aşağıda yer alan kaynakça bölümündeki makalelere erişim göstererek konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Sevgiler..
Not: Yazım ilk olarak Medium Türkçe Yayın hesabında yayınlanmıştır.
Kaynakça
Bahadır, A. (1994). Hayatın Anlamı Kazanmasında Psiko-Sosyal Faktörler ve Din. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6.
Bahadır, A. (2000). Psikoterapi’de Yeni Bir Yaklaşım: Logoterapi ve Victor Frankl. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, 9 (9), 1–17.
Comentarios