top of page

Kendini Bilme

Güncelleme tarihi: 6 Şub 2024





Kendini bilme, kendini tanıma, öz-bilgi
Tasarım:Cansel OK

Her birimiz kendimizi tanımak, keşfetmek isteriz. İçsel dünyamızda neler olduğunu bilmek buna göre yaşamlarımızı şekillendirmek isteriz. Geçmişten günümüze ve gelecekte de kendini bilme insanoğlunun bitmeyecek sorularından biri olacağını söylesek yanılmış olmayız.

  • Eski dönemlere baktığımızda Delphi’deki Apollon Tapınağı'nın girişine “Kendini bil” ifadesi altın harflerle yazılmıştır.

  • Kendini bilme kavramını tasavvufi öğretilerde, psikoloji, felsefe alanlarında görebilmemiz mümkündür. Kendini bilme kavramı kendini tanıma, öz-bilgi olarak da ifade edilebilmektedir.


Yunus Emre’nin kendini bilme üzerine söylediği söz bizlere kendimizi tanımamızın önemini özetler niteliktedir: “İlim, ilim bilmektir / İlim, kendini bilmektir / Sen kendini bilmezsen / Bu nice okumaktır.”


  • Öz-bilgi, bireyin kendisini tanımasını ve bilgeliğe ulaşmasında yardımcı olmaktadır.


Kendini Tanıma Süreci Nasıl Başlar?

  • 1) Bireyin, kendini gözlemlemesiyle başlamaktadır. Kendini gözlemleyen birey davranışlarına, kişisel özelliklerine, duygularına ve benzeri süreçlerinin analizini yaparak yaşamını ona göre düzenleyebilir.

  • Yapılan araştırmalar bireyin öznel, ruhsal, duygusal ve fiziksel deneyimlere özen göstermesiyle, yaşamında sağlıklı öz-düzenleme yapabilmesinde önemli rol oynadığını göstermektedir.

  • İçsel yolculuğumuza çıktığımızda diğer bir ifade ile içe bakışımız, öz-bilginin gelişiminde önemli bir unsurdur.

Öz-Bilgi (Kendini Tanıma) Niçin Bu Kadar Önemlidir?

  • Öz-bilginin; öz-saygı, öz-duyarlık ile önemli ilişkileri bulunmaktadır. Ayrıca öz-bilginin öznel iyi oluş, özerklik, yeterlik, öz-kontrol, öznel zindelik, sağlıklı savunma stilleri arasında da pozitif anlamda ilişkileri bulunmaktadır.

  • Öz-bilgisi yüksek olan bireylerin deneyimlere açık, dışadönük, sorumluluk sahibi ve duygusal dengeye sahip olabilme avantajları oldukları görülmüştür.

  • Kendini bilmek olumlu kişilik özelliklerine sahip olabileceğimizi göstermekle birlikte olumlu bir psikolojik alt yapının temellerinde önemli bir unsurdur. Kendini tanıyan bireyin, diğer bireyleri daha rahat bir şekilde anlayacağını da söyleyebiliriz. Yaşadığımız olumsuz duygu denge kaybının da destekleyici olması korku, kaygı, stres durumlarında kendimizi bilmemiz durumunda baş etme yöntemlerimizle hareket edeceğimiz bilir, yaşamımızın kontrolünü kendimiz yaratabiliriz.

Özetle; kendini bilen birey yaşam yolunu yaratır, yoldaki yönünü belirler ve ne zaman durması ne zaman durmaması gerektiğini kendi kontrolü ile gerçekleştirerek yaşam yolculuğuna çıkar.


Not: Yazım ilk olarak Medium Türkçe Yayın hesabında yayınlanmıştır.

 
 
 

Comments


bottom of page