Kabullenmek
- Cansel OK
- 15 May 2024
- 2 dakikada okunur

Bazı olayları ve durumları kabullenmek…
Genellikle kabullenmek kavramı pes etmek, sineye çekmek, teslim olmak olarak algılanmaktadır. Bu yanlış algı ve zihinde temsil eden kabul etmek kavramı aslında bireyin yaşamı için olumlu bir yön verme sürecidir.
Yaşantı sonucunda oluşan duygu, düşünce ve davranışlarımıza anlam vermek, kendimizi ve/veya başkalarını yargılamadan, incitmeden ve daha birçok olumsuz duygu, düşünce, davranışı olumlu bir bakış açısına dönüştürebilmektir. Etken bir şekilde yaşamımıza katılım gösterip kendimize en iyi yolu seçebilmektir.
Şaşkınlık, öfke, inkar gibi birçok duygu yaşar ve bu yaşananlara anlam vermek isteriz. Anlam veremediğimiz zaman içinde bulunduğumuz durumdan kaçmaya çalışırız. Sağlıklı ve olumlu bir bakış açısı için “kaçma” davranışı yerine yaşanılan olay ve duruma ilişkin kabule geçmek şu ana ve gelecek yaşamımız için büyük bir öneme sahip olacaktır. Çünkü her kaçma davranışı bizi huzursuz, tedirgin yapacak, savunma mekanizmamızı daha aktif hale getirecek, aynı zamanda psikolojik rahatsızlıklara da yol açacaktır. Birey ne kadar çok gerçekten kaçarsa gerçeklik algısında da farklı durumlar yaşanabilir. Yaşadığı durumdan kurtulmak için hayal kurmaya da yönelebilir. “Hayal kurmak” mental açıdan sağlıklı olsa da düzeyinin çok yüksek olması durumunda yaşamın gerçeklikleri ile değil hayalde kurulan gerçeklikte yaşanılabilir. Yaşamdan soyutlanma gibi durumlar gözlenebilir.
Kaçma/kaçınma davranışı yerine kabule geçmek son derece önemli, aktif ve bilinçli bir süreçtir. Kabullenmek için birey düşünür, hisseder, duygularını anlar ve davranışlarına da yön vererek yaşamı için bir sonraki adımda yaşadığı olay ve duruma ilişkin nasıl bir süreç izlemesi gerektiğini planlar ve eyleme geçer.
Pişmanlık, çaresizlik gibi duygular yerine kabule geçildiğinde olaya objektif bakabilmek, akışta olabilmek şu an da olmak gibi olumlu davranışlara geçiş yaşanır.
Yas ve kayıp, kriz gibi olaylar kabullenmenin sürecinin zor olduğu alanlardır. Başkasının hatası, kişinin kendi hatası da kabullenme sürecini etkilemektedir.
Kabullenme yaşanılan olayın kişi için önem düzeyine, kişinin geçmiş öyküsüne, aile, toplum, kültürüne göre ve daha birçok faktörden etkilenmektedir.
“Başıma neden bunlar geliyor?”
“Başkasının hatasını neden ben çekiyorum?”
bu cümleler yerine hadi şunları söyleyelim:
“Yaşadığım her olayı kabul ediyor, yaşadıklarımdan deneyim çıkarıyorum ve düzeltmem gereken her şeyi düzeltiyorum.”
“Başkasının hatasını neden ben çektiğimi düşünüyorum ve buradan çıkarmam gereken ders nedir?”
“Hayatınızı cesurca kabullenin, başarıya dönüştüğünü göreceksiniz.”
Ralph Waldo Emerson
Comments