İyimserliğimiz Yaşam Doyumumuzu ve Mutluluğumuzu Etkiler mi?
- Cansel OK
- 7 Şub 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 6 Şub 2024

İyimserlik nedir?
Yaşamdaki zorluklara ve engellemelere rağmen hayatta her şeyin iyi yönde gideceğine dair olumlu beklenti eğiliminde olma durumudur.
Pozitif Psikolojinin kurucusu Martin Seligman’dır. Seligman, iyimserliğin öğrenilebilir özellik olduğunu, geçmiş yaşantılar ile bağlı olduğuna buna bağlı olarak bireylerin olaylara olumlu ya da olumsuz yüklemeler yaptıklarını ve bazı bilişsel beceriler edinilerek iyimserliğin kazanılabileceğini açıklamaktadır(Seligman, 2006; akt. Sapmaz ve Doğan, 2012).
Mutluluk nedir?
Diener (1984), mutluluk kavramını olumlu duyguların fazla olumsuz duyguların az yaşanması ve yaşamdan yüksek doyum alma olarak ifade etmiştir. Olumlu ve olumsuz duygular mutluluğun duyuşsal boyutudur. Yaşam doyumu ise bilişsel boyutudur (Diener, 1984; akt. Sapmaz ve Doğan, 2012). Mutluluğun duyuşsal boyutunu oluşturan olumlu duygular; sevinç, neşe, heyecan, umut, güven, cesaret gibi duygulardır. Olumsuz duygular ise; öfke, nefret, korku, kaygı, umutsuz olma, üzüntü gibi duygulardır.
Yaşam doyumu nedir?
Mutluluğun bilişsel boyutunu oluşturan yaşam doyumu, kişinin yaşamının farklı alan ve boyutlarına (sosyal, aile, sağlık, iş yaşamı vs.) ilişkin değerlendirmeleri ve yargılamalarıdır.
Yaşam doyumu belli alanla ilgili değildir; yaşamın bütün anlamda olumlu olarak değerlendirilmesidir.
Appleton ve Song yaşam doyumunu altı farklı bileşen üzerinden değerlendirmişlerdir (Appleton ve Song, 2008; akt. Dağlı ve Baysal, 2016). Bunlar; gelir düzeyi, meslek ve sosyal statüsü, sahip olunan imkânlar ve sosyal hareketlilik, refah koşullar, mevcut devlet politikası, çevre, aile ve sosyal ilişkilerdir.
Yapılan bazı araştırma sonuçları
Güler ve Emeç (2006), çalışmalarında üniversite öğrencilerinin iyimserlik ve yaşam doyumu arasında bir ilişki olduğu sonucuna ulaşmışlardır.
Sapmaz ve Doğan (2012), çalışmalarında üniversite öğrencilerinin iyimserliğin, mutluluk ve yaşam doyumu ile ilişkilerinin olduğu sonucuna ulaşmışlardır.
Literatür incelendiğinde özetle araştırmalar gösteriyor ki; yaş fark etmeksizin yaşam doyumu yüksek olan bireyler daha iyimser olmaktadırlar. Yaşam doyumu yüksek olan bireylerin sağlıklı bir yaşam, sosyal işlevsellik, olumlu sosyal ilişkiler, yaşamlarıyla uyumlu mizaca sahip oldukları bulunmuştur.
İyimser olmak, yaşamımızın her alanında mutluluğumuzu ve yaşam doyumumuzu etkilemektedir. Mutlu bir birey yaşam doyumunu da elde etmiş kişi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca mutluluk yukarıda belirtildiği gibi sadece olumlu duyguların değil olumsuz duygularında yaşanabileceğini göstermektedir. Hayatı her anlamda olumlu olarak değerlendirmek, iyimser olmak yaşam doyumumuzu olumlu anlamda etkileyecektir.
Not: Konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz aşağıda yer alan kaynakça bölümünden erişebilirsiniz. Herkese sevgiler..
Not: Yazım ilk olarak Medium Türkçe Yayın hesabında yayınlanmıştır.
Kaynakça
Dağlı, A. & Baysal, N. (2016). Yaşam doyumu ölçeğinin Türkçe’ye uyarlanması: geçerlik ve güvenirlik çalışması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 15 (59), 1250–1262.
Güler, B. K. & Emeç, H. (2006). Yaşam memnuniyeti ve akademik başarıda iyimserlik etkisi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadı ve İdari Bilimler Fakültesi, 21(2), 129–149.
Sapmaz, F. & Doğan, T. (2012). Mutluluk ve yaşam doyumunun yordayıcısı olarak iyimserlik. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8 (3), 63–69.
Comentarios