Gannt Şeması/Çizelgesi Nedir?
- Cansel OK
- 27 Şub 2021
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 6 Şub 2024

Henry Gantt tarafından 1910 yılında tasarlanan Gantt şeması/çizelgesi, iş yönetiminde plan yapmayı sağlamaya yarayan grafik tasarımdır.
Grafiksel günlük denge Gantt’a göre: “İşi programlamak ve kaydetmenin bir metodudur.” olarak ifade etmektedir.
Gantt şemaları, proje yönetim araçlarında en çok kullanılan yöntemdir. Yapacağınız çalışmaya başlamadan önce çalışma adımlarını, toplamda belirlemiş olduğunuz süreye bölerek Gannt şemanız oluşturabilmektedir.
Gantt şemanızla çalışma için öngörülen sürenin etkin kullanıp kullanılmadığına görsel kullanarak çözüme kavuşturma konusunda yardımcıdır.
Gantt şemanızla bütün işleriniz aynı şemada gösterebilir bu şekilde çalışmanıza geniş bir perspektiften bakarak planlarınızı ve kontrollerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Çubuk diyagramında, planlanan eylemlerin aşamaları süreleriyle ve yatay çizgi ya da şeritle gösterilir. Eylemlerin sırası yukarıdan aşağıya doğrudur. Zaman akışı ise soldan sağa doğru yapılmaktadır.
Gantt şemanın en önemli avantajı; çalışmanızı takip etmede basit ve anlaşılır bir görsel sunmaktadır.
Gannt Şemasını Nasıl Oluşturabilirim?
Gannt şemasınızı yaratmanız için Teamgannt adlı siteyi önermek isterim. Ücretsiz deneme seçeneği ile Gannt çizelgenizi oluşturabilirsiniz.
Ayrıca Türkiye’de geliştirilmiş iş takip programı bir site olan Cubicl- İş Takip Programını da önermek isterim. Kullanımı ücretli olduğunu ve kullanıcı başına aylık bir ücretlendirmesi vardır.
Canva tasarım programından da minimal bir programınızı oluşturabilirsiniz. Yukarıda yer alan siteler daha uzun vadeli, kurumsal işleriniz için daha uygun olacaktır.
Bahsettiğim programların linklerini ve kendimin minimal tarzda örnek olması adına yaptığım Gannt çizelgesinin linkini ekliyorum. Faydalı olması dileğiyle, herkese sevgiler..
Not: Yazım ilk olarak Medium Türkçe Yayın hesabında yayınlanmıştır.
Gannt Şeması Örneklerim: Aylık Planlamalar | Renklibidünya (renklibidunya.com)
Cubicl- İş Takip Programını: Cubicl Nedir? — Cubicl — İş Takip Programı
Comentarios