Feminist Terapi Serisi 1: Feminizm ve Feminist Terapi Nedir?
- Cansel OK
- 3 Tem 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 25 Mar 2021
Feminizm
Kadınların özgürleşmesini amaçlayan bir politik harekettir. Feminizm erkekleri ve LGBTİ'leri de kapsamaktadır.
Psikanalitik Feminizm Nedir?
Psikanalizin ataerkil yapısını, erkek bakış acısını ve bundan dolayı kadını ikincilleştirerek ihmal edilmesini eleştirmektedir. Psikanalitik feministler psikanaliz kuramını kadını merkeze alarak ilerlemektedirler.
Postmodern Feminizm Nedir?
1960lı yılların başında başlayan ve ikinci feminist dalga hareketi olarak bilinir. Kadınların bağımsızlığını sağlayamamış olmaları ile umutsuzluk yaratmalarının gerekli olmadığını belirtir ve feministler arasındaki görüş ayrılıklarının aslında bir kaynak olarak değerlendirir.
Feminist Terapi
Son yıllarda özellikle danışma sağlamaya yönelik feminist terapi oluşumları 3 bakış açısıyla hareket etmektedir. Bunlar: bilinç yükseltme çalışmaları, taciz karşıtı odaklanmalar ve kadın örgütlenmesine yönelik programlardır. Bu oluşumların temel amacı: kadınların psikolojik sorunlarının kişisel olmadığını ve kadının toplum içinde gördüğü baskıdan bağımsız ele alınmayacağı önemlidir.
Feminist terapi, feminist politik felsefe ve analizleri tarafından bilgilendirilen, kadın psikolojisi ve cinsiyet temelli çok kültürlü feminizm çalışmaları etrafında şekillenen, hem terapiste hem de danışanlara duygusal, çevresel ve politik çevrelerde gerçekleşmesi öngörülen feminist direnç ve sosyal değişim stratejileri ve çözümleri bildiren terapi pratiğidir.
6 temel bileşen, feminist terapinin teorisini diğer geleneksel terapi teorilerinden ayrıştırmaya ve şekillendirmeye yardım etmektedir.
Feminist terapinin 6 temel bileşeni
a) Terapötik değişim ve feminist politik felsefe arasındaki ilişkilerin anlaşılması
b) Ana akım psikoterapilere yerleşik patriarkal sistemin cinsiyet, güç ve otorite kavramlarıyla analizi ve eleştirisi
c) Feminist bakış açısı ve terapinin anlamsal tartışmasının, sosyal ve bağlamsal bir fenomen olarak ele alınması
d) Terapi sürecinde ortaya çıkan büyüme, gelişim, stres, tanı, sınır ve ilişki kavramlarının feminist politik felsefe üzerine temellenmesi
e) Feminist sosyal değişimin etik pratiklerle ilişkilendirilmesi
f) Çok kültürlülük ve farklılık içeren bilginin ve disiplinlerin teori içinde yer alması
Feminist terapi, kadın tarafından yaşanan deneyimlenen içsel süreçleri, kadının içinde yaşadığı, kadını aşağı gören, değersiz kılan, kadına belirlenmiş cinsiyet rolleri sunan ataerkil sistemden bağımsız ortaya çıkmadığını vurgulamaktadır. Terapiye başvuran kadında feminist duruş aramak ya da kadını terapi esnasında feministleştirmek yerine, hâkim yapının çözülmesinde ortaya çıkacak kadının potansiyeline ve gücüne inanmaktadır. Terapinin temel amacı, ağrı uyandıran sosyal gerçekliklere karşı farkındalık kazandırmak, sakinleştirmekten ziyade engel olmak, uyum sağlamaktan ziyade güçlendirmektir.
Feminist Psikoterapi, psikoloji disiplininin, özellikle klinik psikoloji alanının, toplumsal olanı özel olandan ayırmak ya da özel olanı toplumsal olanın bir parçası kılmamak üzere yapılandırılmış teorilerinden farklılaşmaktadır.
Comments