Bireysel Psikoloji: Alfred Adler
- Cansel OK
- 3 Tem 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 15 Oca
Alfred Adler
Alfred Adler (1870-1937) Viyana yakınlarında altı çocuklu Yahudi bir ailenin ikinci çocuğu olarak doğmuştur . Adler, Psikodinamik kuramlar içinde yer alan Bireysel Psikoloji Kuramı ve Bilişsel Davranışçı Kuramın temelini atmıştır.
Adlerin Kuramı bireyi var olduğu sosyal bağlam içinde değerlendirir ve bireyin toplumla bütünleştiği yönlerini işlevsel ve iyileştirici olarak görür.
Adler, psikolojik danışma ve psikoloji alanında insancıl akımının ortaya çıkmasında öncü bir isimdir.
1.Adler’e göre kişiliğin yapısını sosyal ilgi, aşağılık duygusu ve üstünlük çabası, kurgusal finalizm ve yaratıcı benlik ve yaşam stilidir.
a)Sosyal ilgi tüm canlılarda görülür ve doğuştan getirdiğimiz bir potansiyele bağlıdır. Sosyal ilgi ruh sağlığının bir ölçütü olarak; dinamik, bütüncül ve tutarlı bir kişilik yapısının sonucudur.
b)Bireyin ruh dünyasında öncelikli ve birincil amaç üstünlük çabasıdır. Üstünlük çabası diğer bir kişiye sağlanan üstünlük değil; algılanan düşük konumdan yüksek konuma ilerlemektir.
c)Adler’e göre insan olmak kendini aşağılık hissetmekle başlar. Aşağılık duygusunun üstesinden gelmeye çabalamak bireye yaşam enerjisi sağlar ve bireyi üretken hale getirir.
Not: Anne-babaların çocuklara ilgi göstermeleri önemlidir. İlgisiz ,ihmal edici bir ortamda büyüyen çocuklar aşağılık kompleksi geliştirebilirler.
d)Yaşamın erken dönemlerinde üstün olma amacıyla çok belirgin bir amaç belirleriz Adler’in kurgusal finalizm adını verdiği bu amaç yaşam boyunca bize eşlik eder ve kişiliğimize bütünlük kazandırır.
e)Bireylerin kendileri ve dünya hakkındaki çıkarımlarının sonucu yaşam stili oluşmaktadır. Yaşam stili, aile bütünlüğünden ( aile içi ilişkilerden ve psikolojik doğum sırasından) ve erken dönemde geçirilen çocukluk yaşamımızdan etkilenir.
Adler’in sağlıklı kişilik yapısına göre bireylerin üç temel yaşamsal görevleri; çalışmak(meslek edinmek vb.), sevmek (yakın ilişki kurmak),sosyal ilgi geliştirmek (toplum refahına katkıda bulunmak).
A)Adler bireyin biricikliğine inandığı için kişilik sınıflandırması yapmamıştır. Ancak psikoeğitimsel anlamda önemli bulduğu için dört temel yaşam stili olduğunu söylemiştir. Bunlar;
1)Baskın tip; Bu yaşam stiline sahip bireyler çocukluktan beri diğerleri üzerinde baskı kurmak ve hükmetmek yoluyla üstünlük kurmaya çalışırlar. Alkol ve madde bağımlıları bu tipte yer alır.
2) Alıcı tip; Etrafındaki insanlara bağımlı olan ve onlar tarafından korunmaya ihtiyacı olan kişilerdir. Genel olarak kaygı düzeyi yüksek bir kişilik yapısı vardır.
3) Kaçınan tip; Yaşamdaki zorluklarla baş etmek için herhangi bir şey yapmazlar. Başarısızlık yaşamamak için kaçmayı tercih ederler.
4) Sosyal olarak faydalı tip; Sosyal ilgi düzeyleri ve yaşam enerjileri yüksektir.
Adlerien yaklaşım, kardeşler arasındaki ilişkilere ve ailedeki doğum sırasına önem gösteren tek yaklaşımdır.
Ailedeki gerçek doğum sırasından ziyade psikolojik doğum sırası daha önemlidir. En büyük çocuk, ortanca çocuk gibi hissedilebilir, ikinci çocuk ilk çocuğun rolünü alabilir.
İlk çocuk; Anne-baba çocuğun her daim yörüngesinde, onun her istediğini yapan bir roldedir. İlk çocuklar otoriter ve uyumlu olarak bilinirler.
İkinci çocuk; İkinci çocukların başarı yönelimli ve mükemmeliyetçi yapıya sahiptirler.
En küçük çocuk; Ailede en gözde olan çocuk ve her istediği yapılan , şımarık bir çocuk olabilir. Ailedeki herkes ondan büyük olduğu için kendisini yetersiz görmeye eğilimi güçlüdür.
Tek çocuk ; Başkalarına bağımlı bir tutum içinde yaşayarak abartılı bir benlik algısı ve üstünlük duygusu içinde olurlar. Kişilerarası ilişkilerde ciddi sıkıntılar yaşayabilirler.
DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN BU DOSYAYA ERİŞEBİLİRSİNİZ:
Comments